KWRiS o swoim pierwszym współprzewodniczącym

Wczoraj w Warszawie odbyło się posiedzenie Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu podczas której Marek Wójcik, samorządowiec i przedstawiciel Związku Miast Polskich w KWRiS poprosił wszystkich obecnych o chwilę zadumy, w związku z 10. rocznicą śmierci Marka Nawary, pierwszego współprzewodniczącego Komisji. Zwrócił uwagę, że pamięć o tych którzy odeszli jest obowiązkiem żyjących, a szacunek, który im okazujemy, będzie w przyszłości i nam okazywany. Marek Wójcik - prywatnie przyjaciel Marka Nawary - zarekomendował zebranym śledzenie Konkursu „Respectus”, który podobnie jak nagroda im. Prof. Michała Kuleszy, kierowany jest do młodych naukowców, którzy swoim wkładem intelektualnym przyczyniają się do budowania Rzeczypospolitej Polskiej, jako państwa szanującego zasadę pomocniczości w stosunku do samorządu terytorialnego.

Przypomnijmy, że wraz z Markiem Nawarą pierwszym współprzewodniczącym ze strony rządowej był Jerzy Miller, a po zmianie rządu Krzysztof Janik.