Spotkanie czwartkowe w Batowicach – Najstarsza fotografia górali tatrzańskich

Fundacja im. Marszałka Marka Nawary – w ramach współpracy z Wójtem Gminy Zielonki, Sołtysem Wsi Batowice oraz Kołem Gospodyń Wiejskich w Batowicach – zamierza organizować cyklicznie - tematycznie ciekawe - spotkania dla mieszkańców wsi i okolic. Bohaterem pierwszego spotkania, które odbyło się 12 marca 2015 r. był Mirosław Mąka, taternik, alpinista, podróżnik, z wykształcenia etnograf i artysta, który jest autorem wielu reportaży publikowanych w prestiżowych czasopismach podróżniczych i zajmujących się tematyką górską. Jego biogram znajduje się w Wielkiej Encyklopedii Gór i Alpinizmu.

Mirosław Mąka prowadził w ubiegłym roku badania nad najstarszymi fotografiami, wykonanych w Tatrach i na Podhalu. Jego „śledztwo” doprowadziło do odnalezienia nieznanego, najstarszego w Polsce zdjęcia, wykonanego w Zakopanem, na którym - ponad wszelka wątpliwość - znajduje się pierwszy portret fotograficzny Jana Krzeptowskiego-Sabały, legendarnego górala, jednej z najsłynniejszych postaci XIX-wiecznego Zakopanego oraz - z dużym prawdopodobieństwem - fotografia pierwszego proboszcza Zakopanego, księdza Józefa Stolarczyka.

Proces badawczy, który doprowadził do odkrycia zaskakującej tajemnicy osób uwiecznionych na tym zdjęciu został opisany w książeczce „Najstarsza fotografia górali tatrzańskich”, której wydawcą jest Fundacja im. Marszałka Marka Nawary.

Autor opowiedział nie tylko o swoim „śledztwie” związanym z fotografią, ale także podzielił się wieloma ciekawostkami związanymi z górami.

Spotkanie, które otworzył Krzysztof Król, Sołtys Wsi Batowice wraz z Moniką Karlińską–Nawara, Prezesem Fundacji, zakończyło się losowaniem kilku egzemplarzy książek oraz regionalnych czerwonych korali małopolskich. Słodka uczta przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Batowicach przedłużyła spotkanie do późnego wieczora.