Tablica pamięci Marka Nawary w Batowicach

25 maja 2021 r., dokładnie w 10. rocznicę śmierci, na ogrodzeniu domu, w którym mieszkał i w którym zmarł Marek Nawara, została odsłonięta tablica Jego pamięci. Zaprojektowana została przez artystę Jana Michalskiego, a odlew wykonał dr Janusz Kozana z Akademii Górniczo-Hutniczej. Tablica przypomina najważniejsze zasługi Marka Nawary i stuletnią historię domu.

Mała, kameralna uroczystość odbyła się z udziałem sąsiadów z ulicy Akacjowej, ks. Ryszarda Honkisza z Więcławic Starych oraz dwóch wójtów: Zielonek - Bogusława Króla oraz Michałowic - Antoniego Rumiana.

Tablica została wmurowana z inicjatywy Fundacji im. Marszałka Marka Nawary. Tablica jest - jak dotąd - jedynym miejscem pamięci pierwszego wójta gminy Zielonki i pierwszego marszałka Małopolski w jego rodzinnej gminie. W całej Małopolsce takich miejsc jest 14. Imieniem Marka Nawary nazwano most na Wiśle w Koszycach, ulicę w krakowskich Bronowicach i rondo w Myślenicach.

Załączniki: